top of page

BELGISCHE SOMMELIERS “ON TOUR” DOURO

Een fles vintage port open maken op de traditionele manier en volgens de regels van de kunst is geen alledaagse opdracht voor een doorwintert sommelier. Eerst en vooral heb je hier een portotang voor nodig wat al geen voor de hand liggend sommelier materiaal is. In grote lijnen gaat het als volgt ; Je warmt de tang op aan een gasbekken tot het aan het sluitstuk rood gloeit. De hals van de fles wordt gegrepen door de hitte van de tang, iets onder de kurk. Nadien gaat men met een ijsblok of servet gedrongen in ijswater een temperatuur shock teweegbrengen en breekt de hals egaal af met de kurk er in.

Vintage port heeft een dergelijk bewaarpotentieel dat het leven van de wijn vaak het leven van de kurk overtreft en daarom gaat men de kurk niet proberen liften uit de hals met behulp van klassiek materiaal. Nadien dient de versterkte wijn altijd gedecanteerd te worden daar deze heeft gerijpt op de fles zonder enige filtering en dient gescheiden te worden van zijn bezinksel.

Deze oefening stond op het programma van de afgelopen wedstrijd “Beste sommelier van België” en zorgde voor het nodige spektakel (zie You tube).

Om deze opdracht tot een goed einde te brengen hadden we een persoon nodig die dit schouwspel kon demonstreren en de vraag werd gesteld aan de Symington Family Estate maar doordat we midden in het oogstseizoen zaten was het moeilijk om iemand naar België te sturen.

De taak werd uiteindelijk volbracht door de sommelier van het Hilton hotel in de Algarve maar toch wou Symington ons niet teleurstellen en nodigden ze mezelf en alle finalisten uit op een snoepreisje naar de Douro. De twee finalisten van Europa mochten ook mee en vulden het lijstje aan. Laureaat Joeri Delille en Gianluca di Taranto moesten uiteindelijk afhaken maar Antoine Lehebel, Stéphane Dardenne en Tim Vandeput flankeerden mij naar de voor velen mooiste wijnstreek van de wereld.

Nog maar amper aangekomen op Portugees territorium worden we vervoerd naar het hoofdkwartier van Graham’s Port in Villa Nova de Gaia op de linker oever van de Douro. We worden er ontvangen in het prestigieus restaurant “ Vinum” waar we worden getrakteerd op lekkere hapjes en een stevige Côte à l’Os op de grill. Na een zeer educatieve rondleiding omtrent het rijpen van Portwijn genieten we van onze eerste tasting nl. alle oxidatieve tawny’s van Graham’s brand. Onze bevindingen zijn de

volgende:

TAWNY PORT TASTING – GRAHAM’S

1. The Tawny Graham’s Reeds veel evolutie. Gestoofd fruit: aalbes – perensiroop. Oxidatie is reeds daar – Aperitief port reeds mooie kwaliteit

2. Graham’s 10 years old tawny kers – opgelegde kers – jeneverbes – houttoets – zoethout – iets meer oxidatie – droog fruit - noten – tabak – karameltoon – gegrilde toon

3. Graham’s 20 years old tawny oranje schittering – mooie evolutie – gekonfijte appelsien – lichte kruidigheid – zwarte Engelse thee – florale tonen – mandarijn – karameltoon – lange afdronk

4. Graham’s 30 years old tawny Honingtonen – gedroogde noten – appelsien - orangettes – tabak -sigarenkist – cederhout – eucalyptus toon – pruimen – eau de vie – mooie aciditeit – tertiair

5. Graham’s 40 years old tawny Tertiair + heel complex – alcohol is volledig geïntegreerd – abrikoos toon – tabak – een zekere kruidigheid – vijgenconfituur – super complex – honing …. – enorme afdronk

Door de recente aanwerving van Cockburns is de Symington familie eigenaar van 7 verschillende brandy’s, goed voor de marktleider positie in de Portwijnindustrie en uiteraard proeven we de verschillende wijnen uit hun gamma. We duiken de wagen in en rijden naar het hart van de vallei waar we worden gelogeerd op de single quinta estate “Quinta de Malvedos” uit de stal van het Graham’s patrimonium. We krijgen er bij aankomst een flight reductieve Port’s te proeven uit het Graham’s assortiment. We proeven er…

RUBY PORT TASTING – GRAHAM’S

LBV 2012 Graham’s – 4/6 years after vintage bottled Diepe donkerrode kleur – zeer veel materie – ook de tranen zijn gekleurd en kersenrood – zeer veel donkerrood fruit – leisteen aroma – alcohol eau de vie is te onderscheiden – framboos – zwarte bosbes – licht munttoon aroma – zwart donker fruit – confituur van zwart fruit – lichte tannine – alcohol warmte – veel concentratie

Six grapes of Graham’s Ruby reserve Mooie aroma’s van veel rood fruit – leisteen – verse wijnmost – heel veel materie – zekere kruidigheid – jong geconcentreerd – veel zwarte bosbes – geconcentreerde stijl – jonge vintage – getypeerd herkenbaar voor de druiven en terroir

Graham’s vintage port 2003 Mooie concentratie – klein beetje evolutie – bruine rand – ook de tranen zijn donker – bloedappelsien – jeneverbes – concentratie van zwart fruit – eau de vie is herkenbaar maar ook mooi geïntegreerd – warme gloed in de …. – beetje zoethout – drop – cuberdons – veel materie – concentratie – kruidigheid – beetje evolutie – muskaatnoot – iets animaals – verdient een karaf

Quinta do Malvedos 2004 Vintage Port Mooie concentratie – ook de tranen zijn gekleurd – zwart rood en volledig ondoorzichtig Zuiver fruit – heel veel rood en zwart fruit – jeneverbes – orangette – leisteen aroma – appelsien – schil – fantastische aroma’s heel geconcentreerde complexiteit – eau de vie van zwart fruit – zoet fruit – warme gloed – beetje gepeperd – nog enorm veel bewaarpotentieel – beperkte tannine – geweldige afdronk – alcohol is geïntegreerd

Verschillende tastings brengen het perspectief van het huis aan het licht maar we houden het niet bij enkel en alleen Graham’s want daags nadien sporen we naar Pinhão waar we recht hebben op een bezoek aan Bonfim, een andere Quinta waar het merk Dow’s wordt geproduceerd wat voor velen onder ons de mooiste ontdekking blijkt te zijn. We worden er getrakteerd op een geweldige tasting Vintage Port.

We proeven…

VINTAGE PORT TASTING – GRAHAM’S

Cockburn’s Vintage Port 2007 Jonge kleur – paars violette schittering – verse rode en zwarte vruchten – framboos – eau de vie – verse most – alcohol – veel concentratie mooie zoete concentratie – mist wat flesrijping

Dow’s Vintage Port 1985 (32 years old) Jonge kleur – geen paars meer maar klein beetje bruine rand – diep geconcentreerd – kleine waterrand – rijpe pruimen – perensiroop – leisteenaroma’s – vijgen confituur - lichte kruidigheid – jeneverbes – perensiroop – karamel – chocolate cacao – torrefactie – kandijsuiker

De volgende dag worden we uitgenodigd in het prestigieuze “Factory House” in de stad Porto. Om lid te zijn van deze echte club moet je echter aan enkele banale regels voldoen nl. over een Brits paspoort beschikken en minstens 10 jaar directeur zijn van een Brits Portwijn productiehuis in de Douro.

“Les petits belges” moesten dus eerst een spoed shopping doen want zonder blazer en stropdas kom je er niet in. We komen er op woensdag en dan is het grote tasting onder de clubleden alvorens aan tafel te schuiven worden we getrakteerd opeen proeverij van alle witte, 10 years, 20 years, 30 years en 40 years old tawny’s door elkaar, weliswaar van enkel de leden van de “Factory House” wat wil zeggen Britse porthuizen, maar toch krijgen we een breder perspectief op het hedendaagse marktaanbod.

THE FACTORY HOUSE TASTING (Mijn persoonlijke bevindingen waren ook voor 70% ook van de rest van ons gezelschap. De volgende wijnen waren onze favorieten in elke ouderdom categorie)

White port: Graham’s extra dry white Ruikt als droge lichte witte wijn – noten, olijven, droge witte vermout Heel witte doorzichtige kleur – geweldig voor bartending – niet oxidatief – beendroog

10 years old: Taylor’s 10 years old tawny Getuileerde kleur met rode aalbessenkleurig hart – ruikt echt nog fruitig naar wijn – bosaardbeien – aalbessen – tamelijk lichtvoetig – niet overgeconcentreerd – makkelijk te drinken TOP – introducties – oxidatie zonder ….. sappig – vlot niet overdreven zoet

20 years old: Dow’s 20 years old tawny Heeft reeds een sterk geëvolueerde kleur van zwarte breakfast thee – bruine en oranje schittering en lichte intensiteit – gefermenteerde zwarte thee – heel elegante neus – delicaat - florale potpourri neus – 20 jaar met aroma’s van 30 jaar – chai kruidigheid en timut-peper – oxidatieve lichte stijl – zeer elegant – TOPPER!!

30 years old: Churchill’s 30 years old tawny Bruine getuileerde kleur met toch nog een hint van rode schijn – heel lichte intensiteit en mooie schittering in de neus gedroogde abrikoos – een hint van bergamot en vijgen – delicate florale ondertoon – laurierblad en kamillethee – in de mond is de aanzet mondbekledend van textuur – licht warmte gloed – complex en nobel

40 year old: Graham’s 40 years old tawny Totaal bruine kleur – licht groene schittering in de rand – prachtige schakering van oker over mokka tot diepbruin in het hout – cederhout – sigarenkist – zeer complexe neus van kandijsuiker, mokka, appelsien orangettes – cacao - dadels en mispels in de mond is de textuur – honingachtig zalvend tertiaire complexiteit – afdronk met een verlengstuk – licht warmtegevoel – toch ook wat zuren te definiëren – evenwicht in de suikerspel (TOP)

Opvallend is dat in alle traditie en stijfheid toch ook aandacht is voor Portbasis cocktails, hoewel de aanwezige voorbeelden niet echt evenwichtig waren op de Portwijn smaak op de voorgrond brachten, werkte het aanbod op z’n minst inspirerend… ter plekke bedacht ik er de “Albino Negroni” dat ik later op de avond met succes liet uitvoeren door de barman van ons hotel “Teatro”. Probeer eens 1/3 witte droge port, 1/3 witte Vermouth (Premium) en 1/3 Premium Gin, stired on ice afgewerkt met zeste van citroen en 2 druppels bitter. Zeker te proberen!!

Tijdens de prestigieuze lunch volgens protocollaire service genieten we van enkele stille wijnen uit de privékelder van de clubleden. Uiteraard worden we bij de kaas getrakteerd op nog een afsluiter van formaat. Het neusje van de zalm als bouquet finale van onze driedaagse. Iedereen van de tafel mag gissen naar de juiste jaargang van de twee karaffen Vintage Port die aan tafel circuleren. Onze Belgische delegatie knikt wijselijk enkel instemmend mee op de commentaren van de doorwinterde Portclub. Uiteindelijk worden de labels onthuld!De eerste vintage port waar je door kan kijken een grotere waterrand – lichte evolutie – dunne trage tranen van alcohol en glycerol – minder zeer elegante neus – aalbessen aroma, veenbessen, florale tonen, alcohol is volledig geïntegreerd eau de vie de framboises – zeer elegant – lieflijke aroma’s – fraises des bois – prachtige vintage port – klein rood fruit – prachtige vintage port – klein rood fruit op de finesse niet op de concentratie – echt TOP

Graham’s – Single Harvest 1972 Een bruine zwarte thee kleur – platte cola – dadels – gedroogde vruchten als noten en mispels – toffee – mokka, cacao – bijna Madeira drop – enorm complex – enorme zuren in vergelijking met de rest van de Ports (TOP) – cacao Mokka

Ik denk dat ik in naam van onze Belgische garde en de gilde de “Symington Family Estates” mag bedanken voor het gulle ontvangst, de mooie tastings, de overnachtingen en lekkere maaltijden. Ook een welgemeende dank aan Euan Mackay de sales director en het hele team onder leiding van Isabelle die in België de vertegenwoordiging verzorgt.

Wat we vooral niet gaan vergeten is het geweldige openair zwembad van “Quinta de Malvedos”!!!

Cheers,

Andy D B

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page