top of page

Welkom bij de Belgische Sommeliersgilde

De gilde is lid van ASI en stond mee aan de wieg van het internationale sommelier verhaal… In 1969 was er het eerste wk in België dit is ook 1 van de redenen waarom we 50 jaar na datum dit nog eens willen over doen in een totaal veranderde wereld. België onder leiding van onze president William 'Pazzo/Pato' Wouters is steeds een land geweest met een voortrekkersrol op internationaal gebied. Wij houden graag rekening met het verleden, maar kijken vooral in de toekomst. En de toekomst dat zijn onze jonge sommeliers, hiervoor hebben we reeds sinds vele jaren het junior verhaal. De professionele sommeliers krijgen elk jaar de kans om mee te dingen naar de titel van Beste sommelier van België. Ook hiervoor draagt de gilde de volledige verantwoordelijkheid in verband met de organisatie. Dit loopt sinds enkele jaren nu samen met de vvs en propser.

Ons doel is om een zo hoog mogelijk niveau van Belgische sommeliers samen te brengen en ze op nationaal, europees en mondiaal niveau te brengen.

Wij zijn een land met een wijn minnend publiek, en het is vandaag erg belangrijk dat onze veeleisende gasten de juiste uitleg en service krijgen. Dit geeft zeker een meerwaarde aan een horeca zaak. Mensen die dit voor ogen houden kunnen ook in deze moeilijke tijden een positief wijn-verhaal en dus totaalpakket aanbieden. En het ook niet enkel en alleen met michelin sterren te maken. Ook op hotel, in een cafe, brasserie of wijnbar moet ons mooie beroep zijn plaats kunnen vinden.

Wie zijn we?

Kris Lismont

Voorzitter

Mister Limburgse gastvrijheid zelve en voormalig eigenaar van wijnrestaurant Mondevino. Best sommelier of Belgium 2010.

William "Pato" Wouters

Ere Voorzitter

Na vele jaren als onze  voorzitter heeft William besloten de fakkel door te geven aan de volgende generatie. Daarnaast is William ook ex-top restaurateur en wijnmaker met zijn vrouw Filipa Pato. Best sommelier of Belgium 1991

Andy "rock 'n roll" De Brouwer

Technische commissie

Eigenaar (3de generatie) en sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. Schrijver van verschillende boeken over wijn en voeding. Daarnaast altijd op zoek naar de Rock'n roll in de wijn/dranken wereld.

Katrin Bilmeyer

Secretaris

Katrin de stille kracht achter de administratie bij restaurant Pazzo en al jaren helpende hand bij de Gilde

Bart Sap

Penningmeester

Voor Bart zowel sap in de naam als in het glas. Wijnliefhebber in hart en nieren. Tracht zijn passie voor wijnen te delen via About-Wine

Alex Braun

Commissaris Franstalige scholen

Gerard Devos

Jaren lang een gepassioneerd leraar (nu op rust) aan l'institut Cardinal Mercier in  Braine l'Alleud waar hij toptalent kweekte. Daarenboven journalist en een enorme wijnliefhebber met een  voorliefde voor de Champagne en Oostenrijk .

Jasper Van Papeghem

Best Sommelier of Belgium 2017

Please reload

Antoine Lehebel

Vice-voorzitter Wallonië

Een Fransman die de Belgische driekleur verdedigde tijdens internationale wedstrijden. Sommelier bij restaurant BonBon. Best Sommelier of Belgium 2014.

Steven Wullaert

Vice-voorzitter Vlaanderen

De Gentse Antwerpenaar eigenaar van Bistro Vintage (Kontich)  en mede eigenaar van wijnhandel Vinum Ganda. Best Sommelier of Belgium 2012.

Yanick Dehandschutter

Technische commissie

Sommelier en eigenaar van het wijnrestaurant Sir Kwinten en een rising star als sommelier bij Njam TV. Best sommelier of Belgium 2013

Lucas Delforge

Commissaris Nederlandstalige scholen

Na jaren te werken als sommelier bij T' Fornuis* in Antwerpen nu leraar van 6de en 7de jaars bij Hotelschool PIVA. Daarboven ook een geboren verteller.

Eric Boschman

PR Wallonië

Eerst en vooral TOP sommelier, om niet te zeggen top proever met uitstekende smaak en neus papillen Daarnaast is Eric ook te zien de Franstalige televisie (zowel Waalse als Franse). Best Sommelier of Belgium 1988

Pieter Verheyde

PR Vlaanderen

Jarenlang sommelier bij 3* restaurant Hof van Cleve. Nu volgende generatie restauranthouder van restaurant Terminus.

Daarnaast heeft hij ook tijd gevonden om verschillende boeken over wijn te schrijven. Best Sommelier of Belgium 2011

Peter Entbrouxk

Commissaris IT

Liefhebber van Gastronomie en daarnaast Freelance ICT ConsultanT bij ECS 

Please reload

bottom of page