top of page

About Peace, chickpeas and Lebanese wine - deel 3

De rol van de mens

Niet enkel de natuur heeft zijn rolletje in de geslaagde wijnbouw van het land ook de beschikbaarheid van (gast)arbeiders zorgt voor het artisanaal onderhoud van de wijngaarden en handmatig oogsten in alle wijndomeinen. Zo goed als alle wijnbouw is er BIO daar ziektes in de hooggelegen wijngaarden zo goed als niet voorkomen en chemische pesticiden en dergelijke in geen enkel wijnbouwersdiscours voorkomt. En wacht maar tot de vele recente aanplantingen wat aan maturiteit zullen hebben gewonnen. Het kan alleen nog verbeteren en dat zullen de volgende generaties alleen maar ten goede komen. Bovendien is er meer mogelijkheid tot opleidingen en studies. Ook buitenlandse stages voor aankomende wijnbouwers behoren stilaan tot een realistische mogelijkheid. Een nieuwe generatie gemotiveerde oenologen stomen zich klaar om het Libanese wijnlandschap de komende decennia op te hemelen naar een nieuwe dimensie en een bloeiende wijnbouw te verzekeren. Fruitkwekers in de Bekaa worden gemotiveerd om hun gewassen te vervangen met druiven daar export voor fruit over de Syrische grens richting Arabische welvaartstaten alsmaar moeilijker wordt en dat de binnenlandse wijnconsumptie groeit als bamboe.

Een van de aanmoedigende figuren in de Bekaa Vallei om fruittelers te overtuigen naar de wijnbouw is Eddy Naim van Château Qanafar (Heeft ook de Belgische N). Ik beschouw hem als de visionair van Libanon. Een man met een eigen visie in alles wat hij onderneemt. Ik heb de gebouwen gezien waar Eddy’s vader ooit begonnen is met een kleinschalige hobbywijn en waar Eddy nog jaren lang heeft verder gewerkt. Mijn klak af voor het doorzettingsvermogen om op een paar vierkantenmeter loods de fondsen bij elkaar te sprokkelen om aan een megaproject te beginnen. De nieuwbouw van zijn project is gebouwd op de rotsen van de haast onbereikbare flank bovenaan het dorp Qanafar. Rondom rond zijn er zelfs voor het gebouw er stond stelselmatig nieuwe percelen aangeplant wat actueel goed is voor grofweg 18 ha. wijngaard voornamelijk op lijsteen ondergronden 1200m hoogte boven zeespiegel. Het uitzicht van op de wijnvelden is adembenemend mooi. Mijn enige waardige vergelijking om met de Bekaa vallei is de Vallais Suisse of de …Valley in Argentinië. Het nieuwe gebouw steekt voor twee verdiepingen onder de rotsen en één gelijkvloer verdieping er boven. Wijn maken kan er binnen kort zonder pompen maar met graviteit. De bedoeling is om er binnen afzienbare tijd ook een restaurant in uit te baten naast de wijnbouwactiviteit. De dag dat dit restaurant het licht ziet valt Michel Bras *** in de Franse Aubrac van zijn sokkel. Weliswaar niet op cullinair gebied maar wel op gebied van het mooiste panoramische zicht vanuit een restaurant. Wordt vervolgt…

Eddy Naim by The Daily Star

De rode wijnen van Quanafar zijn zo sappig als verse druivenmost. Boordevol zwart fruit als bramen en cassis.. Ook verse tijm, jeneverbes en wilde kruiden zijn te definiëren. Geconcentreerde wijnen met een minerale toets en een verteerbaar zuurtje. Ik vergelijk ze graag met de niet gemuteerde wijnen van de Douro vallei in Portugal of de Priorat in Spanje. Waarschijnlijk heb ik die ervaring door de lijsteen ondergronden en de hoogteligging die overeenstemmend zijn. We proeven de “Château”lijn verticaal en mijn bevindingen worden bevestigt door de wijnmaker. De oudste jaargang, die nog door de vader van Eddy werd gevinifieerd is rustiek met duidelijk veel houtgebruik en hoog in alcohol. Naarmate de wijnjaren jonger worden is er als maar minder eik, daalt de alcohol en worden de wijnen sappiger en zuiverder. Op al die jaren heeft de wijngaard zelf uiteraard aan maturiteit gewonnen en Eddy aan ervaring. Zijn filosofie is wijnen maken zo kort mogelijk bij de expressie van de natuur. Sowieso zijn de wijngaarden organisch en van sulfieten gebruikt hij het strikte minimum om een veilige exportmarkt te garanderen. Naargelang de wijnjaren gebruikt hij Syrah, Merlot en Cabernet-sauvignon. Eddy streeft naar topkwaliteit en al de druiven die niet voldoen aan zijn normen worden gedistilleerd naar Arak. Een man naar mijn hart!

Als ik de omvang inschat van al die nieuwe investering en het potentieel van de Libanese wijnbouw onder de loep neem mogen we in de toekomst nog veel mooie wijnen verwachten. Vandaag staan ze nog in hun kinderschoenen en zoeken ze nog wat uit welk pad ze het best bewandelen maar eens ze daar aan uit gaan zijn, en de wijngaarden wat ouder, staan de Libanese wijnen binnen dit en een half decennia op al onze wijnkaarten.

InChallah,

Met dank aan:

Camille Karout

Gopic Bvba

Kruisstraat 6

2470 Retie, België/ Belgium Website : http://www.gopicbvba.com

Een volgende studiereis is gepland op wo 1 tot ma 6 november 2017

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page