top of page

Bienvenue à la Guilde des Sommeliers Belges

De gilde is lid van ASI en stond mee aan de wieg van het internationale sommelier verhaal… In 1969 was er het eerste wk in België dit is ook 1 van de redenen waarom we 50 jaar na datum dit nog eens willen over doen in een totaal veranderde monde. La Belgique, sous la direction de notre président William 'Pazzo/Pato' Wouters, a toujours été un pays pionnier sur la scène internationale. Nous aimons tenir compte du passé, mais nous regardons avant tout vers l’avenir. Et l'avenir, ce sont nos jeunes sommeliers, dont nous avons l'histoire junior depuis de nombreuses années. Chaque année, les sommeliers professionnels ont l'opportunité de concourir pour le titre de Meilleur Sommelier de Belgique. La guilde en porte également l'entière responsabilité en relation avec l'organisation. Cela fait maintenant plusieurs années que cela fonctionne en collaboration avec le vvs et le propser.

Notre objectif est de rassembler le plus haut niveau possible de sommeliers belges et de les amener au niveau national, européen et mondial.

Nous sommes un pays avec un public amateur de vin et il est très important aujourd'hui que nos clients exigeants reçoivent les bonnes explications et le bon service. Cela ajoute certainement de la valeur à une entreprise de restauration. Les personnes qui gardent cela à l'esprit peuvent également proposer une histoire de vin positive et donc un ensemble complet en ces temps difficiles. Et il ne s’agit pas seulement d’étoiles Michelin. Notre beau métier doit aussi pouvoir trouver sa place dans un hôtel, dans un café, une brasserie ou un bar à vins.

Qui sommes nous?

Kris Lismont

Voorzitter

Mister Limburgse gastvrijheid zelve en voormalig eigenaar van wijnrestaurant Mondevino. Best sommelier of Belgium 2010.

William "Pato" Wouters

Ere Voorzitter

Na vele jaren als onze  voorzitter heeft William besloten de fakkel door te geven aan de volgende generatie. Daarnaast is William ook ex-top restaurateur en wijnmaker met zijn vrouw Filipa Pato. Best sommelier of Belgium 1991

Andy "rock 'n roll" De Brouwer

Technische commissie

Eigenaar (3de generatie) en sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. Schrijver van verschillende boeken over wijn en voeding. Daarnaast altijd op zoek naar de Rock'n roll in de wijn/dranken wereld.

Katrin Bilmeyer

Secretaris

Katrin de stille kracht achter de administratie bij restaurant Pazzo en al jaren helpende hand bij de Gilde

Bart Sap

Penningmeester

Voor Bart zowel sap in de naam als in het glas. Wijnliefhebber in hart en nieren. Tracht zijn passie voor wijnen te delen via About-Wine

Alex Braun

Commissaris Franstalige scholen

Gerard Devos

Jaren lang een gepassioneerd leraar (nu op rust) aan l'institut Cardinal Mercier in  Braine l'Alleud waar hij toptalent kweekte. Daarenboven journalist en een enorme wijnliefhebber met een  voorliefde voor de Champagne en Oostenrijk .

Jasper Van Papeghem

Best Sommelier of Belgium 2017

Please reload

Antoine Lehebel

Vice-voorzitter Wallonië

Een Fransman die de Belgische driekleur verdedigde tijdens internationale wedstrijden. Sommelier bij restaurant BonBon. Best Sommelier of Belgium 2014.

Steven Wullaert

Vice-voorzitter Vlaanderen

De Gentse Antwerpenaar eigenaar van Bistro Vintage (Kontich)  en mede eigenaar van wijnhandel Vinum Ganda. Best Sommelier of Belgium 2012.

Yanick Dehandschutter

Technische commissie

Sommelier en eigenaar van het wijnrestaurant Sir Kwinten en een rising star als sommelier bij Njam TV. Best sommelier of Belgium 2013

Lucas Delforge

Commissaris Nederlandstalige scholen

Na jaren te werken als sommelier bij T' Fornuis* in Antwerpen nu leraar van 6de en 7de jaars bij Hotelschool PIVA. Daarboven ook een geboren verteller.

Eric Boschman

PR Wallonië

Eerst en vooral TOP sommelier, om niet te zeggen top proever met uitstekende smaak en neus papillen Daarnaast is Eric ook te zien de Franstalige televisie (zowel Waalse als Franse). Best Sommelier of Belgium 1988

Pieter Verheyde

PR Vlaanderen

Jarenlang sommelier bij 3* restaurant Hof van Cleve. Nu volgende generatie restauranthouder van restaurant Terminus.

Daarnaast heeft hij ook tijd gevonden om verschillende boeken over wijn te schrijven. Best Sommelier of Belgium 2011

Peter Entbrouxk

Commissaris IT

Liefhebber van Gastronomie en daarnaast Freelance ICT ConsultanT bij ECS 

Please reload

bottom of page