top of page

Welcome to the Belgian Sommeliers Guild

The guild is a member of ASI and was one of the founders of the international sommelier story... In 1969 there was the first World Cup in Belgium, which is also one of the reasons why we want to do this again 50 years later in a completely changed world. Belgium, under the leadership of our President William 'Pazzo/Pato' Wouters, has always been a country with a pioneering role in the international field. We like to take the past into account, but above all we look into the future. And the future is our young sommeliers, for which we have had the junior story for many years. Every year, the professional sommeliers have the opportunity to compete for the title of Best Sommelier in Belgium. The guild also bears full responsibility for this in connection with the organization. This has been running together with the vvs and propser for several years now.

Our goal is to bring together the highest possible level of Belgian sommeliers and bring them to national, European and global level.

We are a country with a wine-loving public, and it is very important today that our demanding guests receive the right explanation and service. This certainly adds value to a catering business. People who keep this in mind can also offer a positive wine story and therefore a total package in these difficult times. And it is not just about Michelin stars. Our beautiful profession must also be able to find its place in a hotel, in a cafe, brasserie or wine bar.

Who are we?

Kris Lismont

Voorzitter

Mister Limburgse gastvrijheid zelve en voormalig eigenaar van wijnrestaurant Mondevino. Best sommelier of Belgium 2010.

William "Pato" Wouters

Ere Voorzitter

Na vele jaren als onze  voorzitter heeft William besloten de fakkel door te geven aan de volgende generatie. Daarnaast is William ook ex-top restaurateur en wijnmaker met zijn vrouw Filipa Pato. Best sommelier of Belgium 1991

Andy "rock 'n roll" De Brouwer

Technische commissie

Eigenaar (3de generatie) en sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. Schrijver van verschillende boeken over wijn en voeding. Daarnaast altijd op zoek naar de Rock'n roll in de wijn/dranken wereld.

Katrin Bilmeyer

Secretaris

Katrin de stille kracht achter de administratie bij restaurant Pazzo en al jaren helpende hand bij de Gilde

Bart Sap

Penningmeester

Voor Bart zowel sap in de naam als in het glas. Wijnliefhebber in hart en nieren. Tracht zijn passie voor wijnen te delen via About-Wine

Alex Braun

Commissaris Franstalige scholen

Gerard Devos

Jaren lang een gepassioneerd leraar (nu op rust) aan l'institut Cardinal Mercier in  Braine l'Alleud waar hij toptalent kweekte. Daarenboven journalist en een enorme wijnliefhebber met een  voorliefde voor de Champagne en Oostenrijk .

Jasper Van Papeghem

Best Sommelier of Belgium 2017

Please reload

Antoine Lehebel

Vice-voorzitter Wallonië

Een Fransman die de Belgische driekleur verdedigde tijdens internationale wedstrijden. Sommelier bij restaurant BonBon. Best Sommelier of Belgium 2014.

Steven Wullaert

Vice-voorzitter Vlaanderen

De Gentse Antwerpenaar eigenaar van Bistro Vintage (Kontich)  en mede eigenaar van wijnhandel Vinum Ganda. Best Sommelier of Belgium 2012.

Yanick Dehandschutter

Technische commissie

Sommelier en eigenaar van het wijnrestaurant Sir Kwinten en een rising star als sommelier bij Njam TV. Best sommelier of Belgium 2013

Lucas Delforge

Commissaris Nederlandstalige scholen

Na jaren te werken als sommelier bij T' Fornuis* in Antwerpen nu leraar van 6de en 7de jaars bij Hotelschool PIVA. Daarboven ook een geboren verteller.

Eric Boschman

PR Wallonië

Eerst en vooral TOP sommelier, om niet te zeggen top proever met uitstekende smaak en neus papillen Daarnaast is Eric ook te zien de Franstalige televisie (zowel Waalse als Franse). Best Sommelier of Belgium 1988

Pieter Verheyde

PR Vlaanderen

Jarenlang sommelier bij 3* restaurant Hof van Cleve. Nu volgende generatie restauranthouder van restaurant Terminus.

Daarnaast heeft hij ook tijd gevonden om verschillende boeken over wijn te schrijven. Best Sommelier of Belgium 2011

Peter Entbrouxk

Commissaris IT

Liefhebber van Gastronomie en daarnaast Freelance ICT ConsultanT bij ECS 

Please reload

bottom of page